"Múzeumot létrehozni és megtartani csak közös akarattal lehet!" DR. SZŐKE SÁNDOR (1932-2005)
DOMBÓVÁRI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

NYITVA TARTÁS: hétfőtől-péntekig
8-16 óráig

POSTACÍM: H-7200 Dombóvár,
Szabadság utca 16.

GPS: N 46° 22,400' E 18° 7,788'

ADÓSZÁM: 18852541-1-17
E-MAIL: dvve1984@gmail.com
TELEFON: +36 74 465 715
MOBIL: +36 20 910 8066


VASÚTTÖRTÉNET

Dombóváron az első állandó vasúttörténeti kiállítás létrehozása Beles Lajos (Szőny, 1941 – Dombóvár, 2007) főművezető nevéhez fűződik, aki - egyéb sokoldalú munkássága mellett munkatársakkal, vasútbarátokkal és Harangozó László vontatási főnök támogatásával - a Vontatási Főnökség épületében (1987-1988-ban) megnyithatta a sokak által várva-várt kiállítást. A Dél-Dunántúlon témájában egyedülálló produktum, a kezdetektől fogva sok vasútbarátot, érdeklődőt vonzott, de mivel vasúti területen belül volt, ezért a vasút veszélyes üzem jellege miatt a nagyközönség, illetve nagyobb létszámú csoportok nem látogathatták. Ezért merült fel új helyszínként a 2000-es évek második felében a volt gazdasági vasút felvételi épülete, melyet az önkormányzat felújított és a gyűjtemény számára, az épület nagyobb szárnyában helyet biztosított. A kiállítás az új helyszínen 2008-ban a Múzeumok éjszakája program keretén belül nyílott. Ezen a helyen közel egy évig maradt, ezután az épület más funkciót kapott, így a kiállítás anyaga a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény raktárába került a Szepessy u. 2. szám alá.
Új helyén a Szabadság u. 18. szám alatt, a zeneiskola pincéjében (volt LÉGO pince) nyílott meg 2009 nyarán, szintén a Múzeumok Éjszakája fő eseményeként(1). Sajnos rövid idő után a pincehelyiségben jelentkeztek a nedvesedés, a penészedés nyomai, ezen oknál fogva a kiállítás teljes anyaga ismét a DHGY raktárába került.


Az új, (reményeink szerint végleges) kiállítás megnyitására az egyesület és a MÁV között 2013. május 9-én alá írt bérleti szerződés alapján, a volt vasúti irányító pont „Bunker” épületében 2013-ban a Múzeumok Éjszakáján került sor, nagy sajtó és közönségérdeklődéstől kísérve. A neves tipográfus Erky-Nagy Tibor által tervezett különböző címletű pártolójegyek megvásárlásával, sokan támogatták, s támogatják a gyűjtemény működését.     A kiállítás, tárgyainak leltározása (leltárkönyvben), számbavétele, mozgatása, a gyűjtemény nyitva tartása Kertész Tamás vezetésével, többek támogatásával, munkájával - Szabó Csaba, Gáspár István, Erdős Gábor, Herczeg Gyula, a Németh házaspár, Takács Istvánné, ifj. Francz József, Ollé Róbert –valósult meg. Az épületben korábban nem vasúti tárgyak raktáraként használt, a közelmúltban felszabadult helyiségek újabb kiállító egységekként funkcionálhatnak: terepasztal (korábbi adomány) elhelyezése, forgalmi iroda, olvasó szoba, Fatelítő jubileumi kiállítás, raktár.
A vasúti gyűjtemény gerincét a volt Vontatási Főnökségen nyílott (1988) vasúttörténeti kiállításban megjelenített tárgyak és dokumentumok képezik. A kiállításban szereplő tárgyak, (mozdonytáblák, oktatási eszközök, mozdonyórák, stb.) különböző szakkönyvek, utasítások, egyéb szolgálati iratok elsősorban a Vontatási Főnökség munkájához, múltjához kapcsolódnak. Ez, az eltelt idő alatt bővült más főnökségek anyagával pl: Fatelítő, Osztószertár Főnökség(2), sőt, az adományozóknak köszönhetően több vasúti területet érintő tárgyakkal (pl: mozdony, kocsilámpák, szakkönyvek, személyes iratok, igazolványok, munkaruházat, alaprajzok, stb.)


Az új kiállítás lehetőséget nyújt - a vasút dél-dunántúli megjelenésétől (a XIX. század második fele), a XX. századon keresztül napjainkig - a vasút kialakulásának, környékünket is jelentősen befolyásoló településformáló, társadalomalakító, gazdaságélénkítő hatásának a bemutatására, amely Dombóvárt vasúti gócponttá, „vasutas várossá” tette. A vasút szerepe a város életében napjainkra már csökkent, de mind a XIX. század végén, illetve a XX. század első harmadában a polgárosodás megerősödésében, mind az 1960-as évektől a várossá válás folyamatában a vasútnak kiemelkedő szerepe volt, és tette Dombóvárt a környék gazdasági, kereskedelmi és kulturális központjává.

A múzeumhoz tartozó fiók-intézmény: a Vasúttörténeti Gyűjtemény látnivalóiról és nyitva tartásáról a múzeum telefonos, vagy online elérhetőségein kérhető információ. 

Képgaléria


(1) A 2008-as kiállítást dr. Kriston Vízi József rendezte. A 2009-es kiállítás Müller Ádám és Horváth Katalin rendezése, szakértő dr. Kriston Vízi József, a megvalósításban mindkét alkalommal közreműködtek a Baross Gábor Gépészeti Főnökség munkatársai Gáspár István engedélyével és támogatásával.

(2) Az Osztószertár Főnökség, Szabadkai József volt szertárfőnök által gyűjtött relikviáit Zerényi Jenő, a Regionális Logisztikai Központ Pécs, dombóvári kirendeltség vezetője adta át a DVVE elnökének Kocsis Zoltánnak illetve a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjének dr. Kriston Vízi Józsefnek, és Müller Ádám múzeumi dolgozónak. A fatelítőhöz kapcsolódó iratokat, alaprajzokat, stb., Weber József és családja valamint Müller Ádám mentette, - gyűjtötte.

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió