"Múzeumot létrehozni és megtartani csak közös akarattal lehet!" DR. SZŐKE SÁNDOR (1932-2005)
DOMBÓVÁRI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

NYITVA TARTÁS: hétfőtől-péntekig
8-16 óráig

POSTACÍM: H-7200 Dombóvár,
Szabadság utca 16.

GPS: N 46° 22,400' E 18° 7,788'

ADÓSZÁM: 18852541-1-17
E-MAIL: dvve1984@gmail.com
TELEFON: +36 74 465 715
MOBIL: +36 20 910 8066


Október

A Hónap Műtárgya október
Szabó Kálmán kőzetgyűjteménye

„Szabó Kálmán dombóvári tanár 1975 tavaszán olyan ősemberi tanyahelyekre bukkant Dombóvár határában, amely környékünk embertörténeti kezdeteit a jégkorszakba vezetheti vissza. A megtaláló az elmúlt évtizedekben két ősemberi tanyahelyen több száz, mecseki mészkőből pattintott szerszámot gyűjtött össze. De miért telepedtek le itt az ősemberek, amikor sem szerszámnak való kő, sem lakásnak használható barlang nem található e vidéken? Találtak itt valamit, aminek a jégkorszaki körülmények között óriási volt a jelentősége és ez – a tanár feltételezése szerint – egy melegvizű tó lehetett. Ennek vize a hosszú zord teleken sem fagyott be, így egy enyhébb mikroklímát biztosíthatott az ősembernek, emellett az ivóvizet kereső állatok elejtése is könnyebb lehetett e természetadta csapdánál.
A hamuszürke mecseki mészkő viszonylag puha kőzet, amit nyilvánvalóan csak azért használtak, mert a hegy látható és elérhető távolságra volt. A tó rendkívüli vonzerejét mutatja, hogy ezért a nem túl jó minőségű szerszámanyagért képesek voltak oda-vissza 50-60 kilométert is megtenni, árkon-bokron keresztül.” - olvasható Erky-Nagy Tibor: Dombóvár tegnap és tegnapelőtt című könyvének 7. oldalán.
Ebből a Szabó Kálmán nyugalmazott tanár, amatőr régész által gyűjtött „szobamúzeumnyi” anyagból állítottuk ki a szebb, érdekesebb darabokat (dárdahegyek, kaparók, balták) egy vitrinben, a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény szélfogójában.

Várjuk a látogatókat, tekintsék meg a hónap műtárgyát és más kiállításainkat is!
Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió