"Múzeumot létrehozni és megtartani csak közös akarattal lehet!" DR. SZŐKE SÁNDOR (1932-2005)
DOMBÓVÁRI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

NYITVA TARTÁS: hétfőtől-péntekig
8-16 óráig

POSTACÍM: H-7200 Dombóvár,
Szabadság utca 16.

GPS: N 46° 22,400' E 18° 7,788'

ADÓSZÁM: 18852541-1-17
E-MAIL: dvve1984@gmail.com
TELEFON: +36 74 465 715
MOBIL: +36 20 910 8066


November havi Herbárium beszámolója


Novemberben hatvanadik alkalommal találkoztak a Dombóvári Herbárium látogatói.

Ezúttal Dóra Ágnes dietetikus tartott előadást a táplálkozás jelentőségéről. Miért kell erről beszélni? -gondolhatnánk- azért eszünk, hogy éljünk, -jön a hirtelen válasz-, vagy azért élünk, hogy együnk? Nem mindegy, hogy mit, mennyit, hogyan, hiszen évente, személyenként mintegy fél tonna élelmiszert fogyasztunk el. A helytelen táplálkozás számos, elsősorban szív és keringési betegség okozója. Nem mindegy tehát, hogy mit eszünk. Nincs tiltott élelmiszer, csak kerülendő (túlzott) mennyiség. A változatos, vegyes táplálkozás a legideálisabb, amely túlnyomórészt növényi táplálékot tartalmaz. Természetesen a húsfélékről sem kell lemondani, de annál is figyeljük a változatosságra. Célszerű előnyben részesíteni a könnyen emészthető fehér húsokat, -a csirkét, halat-, de a rémisztő reklámok ellenére, aki szereti, tegye néha az ünnepi menü részévé a vad- vagy egyéb vörös húsokat is. Természetesen korlátozott mennyiségben szükségesek a zsírok is, hiszen nélkülözhetetlenek a létfontosságú vitaminok hasznosulásában, az ideg- és hormonrendszer működésében. Fontosak még az ásványi anyagok, nyomelemek, különféle sók, köztük természetesen a konyhasó is, -ami igen kedvelt ételízesítő- melyből sajnos mintegy tízszeresét fogyasztjuk a kívánatosnak. Kis odafigyeléssel néhány hónap alatt fokozatosan át lehet állni, és meg lehet kedvelni a csökkentett konyhasó tartalmú ételeket is. Segítségünkre lehetnek ebben a fűszernövények. Érdemes megismerkedni több, ritkán használt fűszerrel is, mint a tárkony, borsikafű, izsóp, gyömbér vagy éppen a boróka.

Kívánatosabb az étel, ha szépen, színesen tálaljuk. Tányérunkra varázsolhatjuk a szivárvány színeit különféle zöldség és gyümölcs díszekkel. A gondosan elkészített ételt, napi 4-5 alkalommal, nyugodt, kulturált körülmények között igyekezzünk elfogyasztani.

A Dombóvári Herbárium decemberben újabb érdekes témával várja az érdeklődőket.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió