"Múzeumot létrehozni és megtartani csak közös akarattal lehet!" DR. SZŐKE SÁNDOR (1932-2005)
DOMBÓVÁRI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

NYITVA TARTÁS: hétfőtől-péntekig
8-16 óráig

POSTACÍM: H-7200 Dombóvár,
Szabadság utca 16.

GPS: N 46° 22,400' E 18° 7,788'

ADÓSZÁM: 18852541-1-17
E-MAIL: dvve1984@gmail.com
TELEFON: +36 74 465 715
MOBIL: +36 20 910 8066Felső tagozatosoknak, középiskolásoknak

Ismerkedés a múzeummal

A tanulók megismerhetik a múzeum épületének történetét, más múzeumokat, a múzeumok feladatait,  tevékenységi körét stb. A múzeumi óra első felében Ppt-s vetítés, majd „egy tárgy megfigyelése” - ismerkedés a tárgyakkal csoportmunka keretében.


Néhány gondolat az őskorról

Az óra az őskort, annak szakaszait mutatja be (Ppt-s vetítés), beszélgetés a helyi kutatások, ásatások eredményeiről, a régészetről, tárgyak kézbe fogása, keresés a régészeti „turkáló ládákban.”
IOVIA Ébresztése/ a ”Süllyedtvár” bemutatása, környezetünk császárkori öröksége

A kiállító térben Dombóvár vonzáskörzetében lévő Alsóheténytől északra a Kr. utáni 4. században épült katonai erődítmény régészeti feltárásából származó leletek: edénytöredékek, használati eszközök, fogadalmi tábla másolata, aranyozott ezüstsisak stb. találhatóak.
A terem központi részén egy az erődről készített makett található, ennek bemutatása képezi a foglalkozás első részének gerincét. A foglalkozás előzetes ismeretekre épül (a római birodalom története/történelme), célja: az általános tudáson túl az időszak helyi vonatkozásainak megismerése, a helytörténet fontosságának felismerése, ill. annak erősítése.
További cél a foglalkozás interaktív jellegéből fakadóan: az ismeretek bővítése játékos formában.Tinódi és kora

A múzeumi óra felvillantja környékünk középkori viszonyait, bemutatja a Dombaiakat és a Gólyavárban vendégeskedő Tinódi Lantos Sebestyén életét, munkásságát (a históriás éneket és vele a hírvers műfaját), annak helytörténeti vonatkozásait (vetítés). Ezt követően a tanulók csoportbontásban dolgozzák fel a témakört.
Az Esterházyak Dombóváron

Az Esterházyak a XVII. század végétől a 1944-ig meghatározták a tele-pülésünkön, annak környezetében a pusztákon, a majorságokban, a tanyákon élők mindennapi életét, életmódját. Az uradalom, az azon belüli társadalmi tagozódás keveset változott az évszázadok alatt. Az Esterházyak mint mecénások is felléptek, sok esetben támogatták a település kulturális életét, fejlődését. A foglalkozáson a XVII-XVIII. század emberének életébe pillanthatunk be életrajzokon, egyéni történeteken keresztül. Vetítés, majd azt követően egy XVIII. századi képzeletbeli per eljátszása szereposztással, forgatókönyv alapján.

Tekintse meg óvodásoknak, kisiskolásoknak szóló foglalkozásainkat is!


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió