"Múzeumot létrehozni és megtartani csak közös akarattal lehet!" DR. SZŐKE SÁNDOR (1932-2005)
DOMBÓVÁRI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

NYITVA TARTÁS: hétfőtől-péntekig
8-16 óráig

POSTACÍM: H-7200 Dombóvár,
Szabadság utca 16.

GPS: N 46° 22,400' E 18° 7,788'

ADÓSZÁM: 18852541-1-17
E-MAIL: dvve1984@gmail.com
TELEFON: +36 74 465 715
MOBIL: +36 20 910 8066


Január

A Dombóvári Herbárium januári összejövetelén, ezúttal Orbán Imre pécsi gombaszakellenőr előadásában a gombákkal kapcsolatban sok fontos, hasznos és érdekes tudnivalót hallhattunk.


Az élővilág külön országát alkotják ezek a különleges lények, mert sem a növényekhez, sem az állatokhoz nem sorolhatók. Tudományukkal a mikológia foglalkozik. Több ezer féle gomba létezik. Lebontó szerepük nélkülözhetetlen a természet körforgásában. Egész évben jelen vannak a természetben. Többségük május és október között terem, de most a téli hónapokban találkozhatunk a termesztettnél ízletesebb kései laskagombával, vagy a kemény fagyokkal is dacoló téli fülőkével.


A gomba kitűnő élelmiszer. Fehérjetartalma vetekszik a húséval, fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, étvágygerjesztő zamatanyagokat tartalmaz. Azonban sokakat tart vissza a gombaételek fogyasztásától, hogy akad a gombák között olyan is amely az ember számára mérgező anyagokat tartalmaz. Kirándulni, gombászni nagyszerű dolog, de, hogy a gombakalandnak jó vége legyen, be kell tartani a vele járó szabályokat is. Az előadás során halottunk a gyűjtés, tárolás, feldolgozás tudnivalóiról.


Legfontosabb a biztos azonosítás. Soha nem szabad azt képek után tenni, hanem csakis az alaktani bélyegek pl. termőréteg, kalapforma, lemezállás, szín, illat stb. alapján. Magyarországon 1953-ban rendszeresítették a gombaszakellenőri hálózatot, a meghirdetett helyeken és időpontokban a gombavizsgálat ingyenes. Ott bárki ellenőriztetheti zsákmányát, vagy biztonsággal vásárolhat az ott árusított különösen ízletes, vadon termő gombákból.


Amit általában gombának vélünk, az a gombának „csak”a termőteste, ami csak kedvező környezeti viszonyok esetén fejlődik ki. Maga a gomba a talajban vagy gazdanövényben élő, szinte láthatatlan gombafonalak szövedéke. Ezek a gombafonalak nagy területeket is képesek behálózni.


Érdekesség: Oregon államban találtak olyan gombaegyedet, mely több mint kétezer éves (!), a gombafonalai genetikai vizsgálatokkal igazoltan, közel 10 négyzetkilométert (!) hálóznak be. Tömegét több száz tonnára becsülik. Így nem a kékbálna, hanem ez a mézgomba (Armillaria solidipes) a Föld legnagyobb élőlénye.


A Dombóvári Herbárium februárban is várja az érdeklődőket.
Írta: Bordi Anna


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió