"Múzeumot létrehozni és megtartani csak közös akarattal lehet!" DR. SZŐKE SÁNDOR (1932-2005)
DOMBÓVÁRI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

NYITVA TARTÁS: hétfőtől-péntekig
8-16 óráig

POSTACÍM: H-7200 Dombóvár,
Szabadság utca 16.

GPS: N 46° 22,400' E 18° 7,788'

ADÓSZÁM: 18852541-1-17
E-MAIL: dvve1984@gmail.com
TELEFON: +36 74 465 715
MOBIL: +36 20 910 8066Dombóvár-Szőlőhegy - A múlt üzenete

Nagyon sok érdeklődőt vonzott a Dombóvár-Szőlőhegy - A múlt üzenete című kiállítás megnyitója 2015. január 10-én a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben. A nagy érdeklődést az is jelezte, hogy a szokottnál korábban érkeztek a vendégek és már jóval a megnyitó időpontja előtt megtelt a dr. Szőke Sándor terem. A délutáni program a Helmut Brook Blockflöte együttes muzsikájával kezdődött, széles repertoárjukból ezen alkalommal reneszánsz darabokat játszottak, felidézve Tinódi Lantos Sebestyén korának hangulatát.

Ezt követően Müller Ádám gyűjteményvezető köszöntötte a megjelenteket, a díszvendéget Mauchs Évát, Mauchs Sándor volt földbirtokos, gazdálkodó lányát, aki Budapestről érkezett családjával.  

Folytatásként Harangozó Éva - a délután háziasszonya, Szőlőhegy weboldalának grafikai tervezője - mesélt a kutató munka kezdetéről, amikor azzal szembesült, hogy Szőlőhegyről, annak történetéről minimális források állnak rendelkezésre illetve ezt megelőzően még nem dolgozták fel a település történetét. A Dombóvári Kalendárium 1987-88-as számában olvasta Ékes László A fejlődő város nem vet árnyékot című írását, ez indította el a helytörténeti kutatásban. Felkereste a helyi lakosokat, riportokat, interjúkat készített, eközben levéltári, könyvtári, internetes kutatásokat is végzett, bejárta az utcákat, a szántóföldeket, a horhókat, a várromokat (Dáróvár, Gólyavár), kutatta a múlt nyomait. Kitartó munkájának eredményeként készítette el a weboldalt (azzal a céllal, hogy az információk mások számára is hozzáférhető legyenek), ahol az érdeklődők megismerhetik a település történetét, természeti kincseit, látnivalóit, portrékat olvashatnak gazdag fényképanyaggal kiegészítve. A megnyitón beszélt a Kapos folyó meghatározó szerepéről, a környék régészeti leleteiről, Dombó és Dáró váráról, azok kutatásairól, a munkáját a terepbejárásban és a kutatásban segítő szőlőhegyi Mikina Ferencről, barátairól. A weboldalon is olvasható Kató néni visszaemlékezésein keresztül megismerhettük a pusztai élet mindennapjait, a lakosok viseletét, életmódját, a környéken gazdálkodó birtokosokat, a Döry, a Mauchs családot, akik példaértékű gazdálkodásukkal a 19. század végén, a 20. század első felében felvirágoztatták a mezőgazdaságot, az állattenyésztést, a feldolgozó ipart, ezáltal biztos megélhetést nyújtottak az itt élőknek.

A blockflöte együttes második blokkja után Harangozó Éva továbbőrzésre átadta a gyűjteménynek a kiállított, egykor a Szent Anna kápolnában szolgált Pajkr Rezső és Társa cég által gyártott harmóniumot a restaurálás reményében – emlékeztetve a várost bölcsőjére, Szőlőhegyre.

Ezt követően Mauchs Sándor életét mutatta be részletesen. Az életrajzon keresztül megismertük a pályáját Gróf Károlyi Gyula mácsai birtokán kezdő ifjú gazdálkodót, az I. világháborúban hősként harcoló (több katonai kitüntetést kapott) katonát. Mauchs Sándor a háborút követően Aradon ismerkedett meg Sorbán Klárával, 1921. október 29-én házasságot kötöttek. Hamarosan megszületett két kisgyermekük, Klára és Imsi. Az ezt követő történelmi, politikai helyzet hatására induló tőkéjével Magyarországra települt és átvette herceg Esterházy Pál homokpusztai középbirtokát, később a Döryektől bérbe vette Háb pusztát is. Újdombóváron kender-, és lentermesztést is folytatott. Az általa művelt földterületek mintagazdaságnak számítottak. Szó esett a híres Mauchs bélyeggel ellátott dinnyékről, amik a kiváló agrárszakember védjegyévé váltak, és ismertek voltak a nemzetközi piacokon is. Vendégünkről, a család harmadik gyermekéről Mauchs Éváról is megtekinthettünk egy gyermekkori fotót, felidéződtek a kiskastély mindennapjai, az iskolák, a Szent Anna napi búcsúk emlékei. Az alig 20 éves békeidőszakot a II. világháború rengette meg. A háborúban megélt borzalmak, nehézségek után, annak végső szakaszában a szovjet csapatok megjelenése egy új társadalmi berendezkedést is hozott magával. A nagybirtokosokra, bérlőkre nehéz idők következtek. Az ideológiai váltásnak, az államosításnak, a beszolgáltatásoknak köszönhetően Mauchs Sándor 1949-ben leadta a birtokot, a család Budapestre költözött. 1952-ben Mauchs Sándor küzdelmes élete véget ért. 

A programot a blockflöte együttes zárta, majd az érdeklődők megtekintették a kiállítást, beszélgettek a múltról, az emlékekről.

Köszönjük Harangozó Évának, hogy a korábban a Szőlőhegyi Közösségi Házban bemutatott kiállítást most a dombóvári közönség is megismerheti, Mauchs Évának hogy eljött hozzánk. Köszönjük Szőlőhegy lakosságának a nagyszámú megjelenést, érdeklődést, a Kaposszekcsőiek jelenlétét, a Helmut Brook Blockflöte együttesnek a közreműködést, Dombóvár Város Könyvtárának a segítséget, a Másik TV-nek, hogy rögzítették a programot.

A Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület szeretettel várja az érdeklődőket, a látogatókat a gyűjteménybe, ismerjük meg Szőlőhegynek, ennek az összetartó közösségnek sokszínű múltját és jelenét!

A kiállítás március 6-ig tekinthető meg.

Képgaléria

2015-01-13 

 


 Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió