"Múzeumot létrehozni és megtartani csak közös akarattal lehet!" DR. SZŐKE SÁNDOR (1932-2005)
DOMBÓVÁRI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

NYITVA TARTÁS: hétfőtől-péntekig
8-16 óráig

POSTACÍM: H-7200 Dombóvár,
Szabadság utca 16.

GPS: N 46° 22,400' E 18° 7,788'

ADÓSZÁM: 18852541-1-17
E-MAIL: dvve1984@gmail.com
TELEFON: +36 74 465 715
MOBIL: +36 20 910 8066


December

2015. december 8-án John Lennon (1940-1980) halálának 35. évfordulóján egy emlékesttel tisztelegtünk a sokoldalú művész életműve előtt. Az est házigazdája Erky-Nagy Tibor volt, aki korábban a művelődési házban működött Beatles Klub ötletgazdája és vezetője volt.

A közel másfélórás emlékest az általa összeállított auditív és képi anyagokból állt, amelyben végigkísérhettük John Lennon pályájának jelentősebb állomásait. A múzeumba érkezőket a szélfogóban egy kamara kiállítás fogadta. A kiállításban Erky-Nagy Tibor által korábban gyűjtött újságcikkek, interjúk, fotók (Beatles, John Lennon), Beatles és John Lennon lemezek láthatóak, kiegészülve egy működőképes lemezjátszóval ahol  Beatles és John Lennon lemezeket hallgathattak a programra érkezők. Fotója körül 35 gyertyát gyújtottunk…

Ezzel a programmal indult az új Beatles Klub a múzeumban, legközelebb februárban várjuk a Beatles rajongókat, természetesen a fiatalabb korosztályból is.

Erre az alkalomra készített Varga Gábor szobrászművész egy John Lennont ábrázoló reliefet, melyet nagylelkűen a Helytörténeti Gyűjteménynek ajándékozott. A művész John Lennonról két grafikát is készített ezen alkalomból. Tiszteletünk és köszönetünk jeléül a szobrászművész rövid életrajzát közöljük az alábbiakban:


Mezőtúron született. A helyi Fazekasházban tanulta a mesterséget. 1973-ban a népművészet mestere lett. Sokat tanult Probstner Jánostól, aki a nemzetközi Kerámia Stúdió vezetője, és Kun Éva keramikustól. 1979-től Cegléden élt, ahol önálló műhelyt létesített. A városban utcák, terek őrzik alkotásait. A Szent György téren látható épülethomlokzaton a Szent György relief, s az Oroszlános-kút. Cegléden készült el az országban elsőként 1956-os szobor már 1989-ben, ez a Szabadság szobor a református templom kertjében látható. Később Fóton és Kecskeméten is dolgozott.

Dombóváron él és tevékenykedik. Itt található többek között az általa készített 1849-es vértanúk emlékműve, az Álmodozók című alkotás, Petőfi Sándor mellszobra, Szent István átadja az intelmeket Szent Imre hercegnek kompozíciója a Kertvárosi Szt. István templom homlokzatán, a Fogadalmi Ligetben egy római-kori fogadalmi táblát ábrázoló művészi alkotása és az Ivanich Üzletházban megtekinthető a városunk nagyhírű személyiségeit felsorakoztató Dombóvári Panteon.

Legismertebb munkái a figurális, magyar történelemhez köthető alkotások. Néhány munkája a teljesség igénye nélkül: Budapesten a Semmelweiss utcában található Baross Gábor domborműve. Olaszországban a Szent Donato templomban Szent Gellért domborművét készítette el. Gyergyószentmiklóson egy gimnázium homlokzatára készített 3x1,70 méteres címert. Zágonba Rákóczi- és Domokos Géza-mellszobrot készített, illetve Csutak Vilmos mellszobrát, aki a Székely Múzeum igazgatója volt tizenöt éven át a két világháború közötti időszakban. Sepsiszentgyörgyre Benedek Elek szobrát készítette el. Szolnokon 2010-ben készült „Tiszavirág” nevű gyalogos-kerékpáros híd városi hídfőjénél került elhelyezésre a Tiszavirág emlékmű, amely emberarcú tiszavirágpárt ábrázol.

A Jászságban, Jászdózsán található Szent Mihály arkangyalt ábrázoló szobra. Mágocsra a kitelepítettek emlékműve került, valamint egy Magyarok nagyasszonyát ábrázoló szobor és Szent István-mellszobor. Trianoni emlékmű, '56-os menekültek emlékműve található Balatonszabadiban.

A Mária – zarándok – Út által érintett több településen épített szakrális és pihenőhelyeken is megtalálhatóak a közelmúltban készült és átadott alkotásai.

Munkássága érdemeként Cegléd város Pro Urbe díjat, Jászdózsa település díszpolgári címet adományozott neki. A közel negyven éve alkotó művészt 2012-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki nagy értékű köztéri alkotásaiért, emlékműveiért, a magyar nép történelemformáló alakjainak a képzőművészet eszközeivel történő megörökítéséért.
Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió