"Múzeumot létrehozni és megtartani csak közös akarattal lehet!" DR. SZŐKE SÁNDOR (1932-2005)
DOMBÓVÁRI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

NYITVA TARTÁS: hétfőtől-péntekig
8-16 óráig

POSTACÍM: H-7200 Dombóvár,
Szabadság utca 16.

GPS: N 46° 22,400' E 18° 7,788'

ADÓSZÁM: 18852541-1-17
E-MAIL: dvve1984@gmail.com
TELEFON: +36 74 465 715
MOBIL: +36 20 910 8066


December

A Dombóvári Herbárium ezévi utolsó összejövetelén a szokottnál többen voltak kíváncsiak az egyik legkedveltebb gyógy- és dísznövény, a levendula felhasználási lehetőségeire. 
Ezúttal Rabné Bayerle Erika előadásában a  Kocsolai Levendula Manufaktúra tevékenységével, termékeivel ismerkedhettünk meg. A Földközi-tenger mellékéről származó növénynek számos változata létezik, köztük a különösen szép virágú francia levendula és a haloványabb, viszont magas illóolaj tartalmú angol levendula. A Levendula Manufaktura termőterületén is ezek a növények adják az alapanyagot a termékekhez, és -nevéhez méltóan- a kapálástól a metszésen és betakarításom át a feldolgozásig rengeteg kézi munkát igényelnek. A levendula értékes, nyugtató-, gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatású illóolaját speciális lepárlókészülékkel (amit megtekinthettek az érdeklődők), vízgőz desztillációval nyerik ki a virágokból. A levendula 1-4%-ős illóolaj tatalma viszonylag magasnak számít a növényvilágban, azért érdemes belegondolni, hogy egyetlen üvegcse illóolaj akár több kg levendula hatóanyagát tartalmazza. Nem véletlen, hogy csak cseppenként, hígítva ajánlott alkalmazni. A lepárlás során melléktermékként keletkező levendulavíz is őrzi a növény jótékony hatásait. Párologtatóba öntve, frissítő  bedörzsölőként vagy éppen vasaláskor, nyugtató illatot áraszt. A szárított virágokból az ügyes kezek sokféle illatozó dísz- és ajándéktárgyat készítenek: kedves levendulababát, gyerekeknek nyugtató álommanót, illatpárnát vagy mutatós levendulabuzogányt a szekrény illatosítására.
Ínyencek kedvelik a levendula virágát desszertek ízesítésére, gombás, húsos ételek fűszerezésére is. 
Már az ókorban igen kedvelt illatszer volt a magas rangú emberek körében. A nagy pestisjárvány idején védelmet reméltek tőle a szörnyű kór ellen. Virágnyelvben a levendula a hűség virága, színe pedig a nőiesség, a kecsesség és az elegancia jelképe.
A Dombóvári Herbárium a 2016-os évben is szeretettel vár minden érdeklődőt!

Bordi Anna összefoglalója
Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió