"Múzeumot létrehozni és megtartani csak közös akarattal lehet!" DR. SZŐKE SÁNDOR (1932-2005)
DOMBÓVÁRI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

NYITVA TARTÁS: hétfőtől-péntekig
8-16 óráig

POSTACÍM: H-7200 Dombóvár,
Szabadság utca 16.

GPS: N 46° 22,400' E 18° 7,788'

ADÓSZÁM: 18852541-1-17
E-MAIL: dvve1984@gmail.com
TELEFON: +36 74 465 715
MOBIL: +36 20 910 8066


ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOK

Előtér

A település múltja iránt érdeklődők a névadó tölgyfa (ősszláv: ’dombu’) hatalmas képe mellett, ízelítőt kaphatnak városunk történtéről, megismerkedhetnek városunk szimbólumaival, címertörténetével, tablóképeken keresztül néhány emblematikus épülettel, városrészlettel, megvásárolható kiadványainkkal.

Pille kucó

Az előtérből nyíló temenben állandó kiállításként láthatók a teremnévadó Pillék – a környékünkre XIX. sz. második felétől a XX. közepéig jellemző, színes mintakinccsel bíró asszonyi fejviselet -, a sokak által tisztelt, szeretett pedagógus Cser Mária (1930-2006) emléksarok valamint a Kapos-menti vőlegényingek, melyek gazdag díszítéseikkel, növényi motívumaikkal még a laikus szemet is csodálatra késztetik. A kuckó kis létszámú gyerekfoglalkoztatóként is funkcionál, berendezésében a gyermekekre is gondoltak a múzeum munkatársai.

dr. Szőke Sándor terem

A másik bejárati egység már a múzeum első kiállítótermébe vezet. Ez a helyiség a muzeális gyűjtemény alapításában kezdetektől élenjáró Dr. Szőke Sándor geográfus tanár, helytörténész (19322005) nevét viseli. A teremben taláható, állandó kiállítási elemként "múzeumalapítónk" néhány személyes tárgya, illetve ebben a teremben kapnak helyet időszakos kiállításaink.

Közkincs szoba

A Közkincs szoba a Dombóvár s környékének hagyományos népéletét reprezentáló tárgyegyütteseket mutatja be a régies házbelső rendje szerint. A kamra jellegzetes felszerelései mellett a szoba, illetve a családi étkezés gazdag és változatos világa is feltárul. Az enteriőrben megjelennek a paraszt-polgári bútorok, valamint a dél-dunántúli pásztorművészet több ritka, becses alkotása.

Szepessy László terem

A múzeum legnagyobb alapterületű kiállító helyisége Szepessy László költő (1880 – 1915) nevét viseli, így őrizve a 19. és 20. század fordulóján élt, s az első világháborúban hősi halált halt magyar művész-nemzedék jeleseinek emlékét is. E teremben látható „Az ősközösségtől a várossá válásig” nevet viselő állandó helytörténeti kiállítás. A tárlat bemutatja a különböző történelmi korokat, korszakokat, azok helyi kapcsolódási pontjait, eseményeit, helyszíneit, több tudományterületet érintve: társadalom-, gazdaság-, művelődés-, művészettörténet, néprajz, régészet, stb. Az állandó tárlaton a korábbi időszakos kiállításokban bemutatott tárgyak, dokumentumok, fotók, képzőművészeti alkotások, féltve őrzött ereklyék, tablók, és természetesen még be nem mutatott érdekességek is bemutatásra kerülnek.

Folyosó galéria

A folyosói „galéria” a Dombóvárhoz kötődő képzőművészek javától származó festmények és grafikai alkotások reprezentatív keresztmetszetét nyújtja. Az alkotások tematikáját egyértelműen a település jellegzetes épületei, részletei, valamint annak történelem formálásában jelentős szerepet játszott személyiségek adják. Fetter Károly, Marczell György vagy Sarkantyu Simon neve ma is jól cseng a magyarországi míves szobrászat és festészet rajongóinak körében. Itt található a „Fény Fala”, amellyel Ivanich Antalnak (1868-1943) - villanytelep tulajdonos, a Dombóvári Ipartestület elnöke, az Önsegélyező Egylet vezetője, magyar királyi kormánytanácsos - állítunk emléket.

Pátria Nyomda terem

A tágas folyosói térből nyílik a technika- és művelődéstörténet különleges tárgy-együttesét, a Pátria Nyomdától örökölt, illetve Erky-Nagy Tibor neves tipográfus által megmentett és jórészt működőképessé tett szedő- és nyomó gépeket bemutató kisterem. Oktató- és élmény-funkciója mellett igazi technikatörténeti érdekesség a XIX. század közepén gyártott Liberty tégelysartó, valamint a néhai Lengyel Pál (1868-1932) nyomdász, újságíró, eszperantista nyomdájának szedőregálja is.

 

A múzeumhoz tartozó fiók-intézmény: a Vasúttörténeti Gyűjtemény látnivalóiról és nyitva tartásáról a múzeum telefonos, vagy online elérhetőségein kérhető információ.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió