"Múzeumot létrehozni és megtartani csak közös akarattal lehet!" DR. SZŐKE SÁNDOR (1932-2005)
DOMBÓVÁRI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

NYITVA TARTÁS: hétfőtől-péntekig
8-16 óráig

POSTACÍM: H-7200 Dombóvár,
Szabadság utca 16.

GPS: N 46° 22,400' E 18° 7,788'

ADÓSZÁM: 18852541-1-17
E-MAIL: dvve1984@gmail.com
TELEFON: +36 74 465 715
MOBIL: +36 20 910 8066


MÁRCIUS

A Pesti Hirlap 1928. évi kincsesháza

A tárgy leírása:

Méret: 13 x 21 cm
Oldalak száma: 480
Kiadó: Légrády Testvérek
Kiadás helye, ideje: Budapest, 1928.
Sorozat: A Pesti Hírlap Könyvtára, 4. kötet
Technika: fűzött, vászonkötés, aranyszínű betűkkelA tárgy bemutatása:

“Második esztendejébe fordulunk annak a kezdeményezésnek, amely minden idők sajtójában példátlan s uttörő módon létrehozta a Pesti Hirlap Könytárá-t, azt az ajándékmű-sorzatot, aminek ime most negyedik kötetét nyujtjuk át az olvasónak. Ez a könyvsorozat óriási sikerrel járt; ma ebben az országban százezer és százezer család őrzi, becsüli és szereti a Pesti Hirlap aranyosfödelü diszműveit, elolvassa őket ujból és ujból, tanul, okul és szórakozik belőlük s elteszi őket könyvtárába, legbecsültebb könyvei közé, értékelve ezekben a könyvekben azt, hogy egyrészt a mai kor maradandó emlékét, másrészt magának és ivadékainak a legbecsesebb histórikus művet őrzi meg bennük.”(1)

 
Ezekkel a sokat ígérő, s további, emelkedett hangvételű, egyben köszönő sorokkal köszönti olvasóit a kiadó csöppet sem szerénytelen előszavában. A mű - ahogy az idézett részletből is kitűnik - a Pesti Hírlap Könyvtára sorozat 4. köteteként látott napvilágot. A népszerű Pesti Hírlap és különféle kiadványai nagy példányszámban jelentek meg, amely azonban csöppet sem von le értékükből, sőt! A kor népszerű lapjának olvasása közben emberközeli, életteli képet alkothatunk az akkori társadalomról. A Pesti Hírlap 1928. évi Kincsesháza az alábbi alcímeken keresztül kalauzol el bennünket XX. század e korai szakaszába: Az év története (1927 októbertől 1928 márciusig), Képzőművészet, Irók és Költők, Társas élet, Korunk hősei, Szinház. Zene. Mozi, A tudomány csodái, Az egészséges élet, Hasznos tudnivalók, Népek és országok, Sport, Nagy-Magyarország tükre. Már a tartalomjegyzékből is kirajzolódik egy igen széles, ám polgárosult közönségréteget megcélzó, meglehetősen nagy látókörű lap képe. Az egyes cikkek között böngészve nemcsak híradásokkal, hanem olyan helytörténeti, szociológiai, szép- és szakirodalmi tartalmakat sejtető címekkel(2) is találkozhatunk, melyek egyértelművé teszik a mű célját, egyben rendeltetését: igényes, mégis szórakoztató gyűjtemény. A kötetben több cikk is található “Kossuthos témakörben,” amely a 48/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának közeledtével különösen aktuálissá teszi. Amennyiben a padláson, eldugott dobozokban ott lapul egy-egy példány, minden bizonnyal érdemes azt megőrizni és elhelyezni személyes könyvtárunk “legbecsültebb könyvei közé.”

 
A tárgy története:


A 20. század fordulóján a hazai nyomdászat gépesítésének és tömeges elterjedésének köszönhetően hatalmas fellendülés ment végbe a kiadás és a terjesztés tekintetében. Ekkor jöttek létre az olyan nagy könyvkiadók, mint a Franklin Társulat, a Tolnai-féle nyomda- és kiadóvállalat, a Révai-testvérek Irodalmi Intézete, vagy az Athenaeum. Megjelentek az első komoly periodikák, pl. az 1878-ban indult Pesti Hírlap. A lap a kor legnagyszerűbb zsurnalistáival dolgozott, szerkesztői szakértelemmel és leleménnyel készítették. Igazi “közönségbarátként” mindig a publikum ízléséhez, igényeihez igazodva az éppen aktuális hivatalos felfogással szemben vagy amellett kínálta magyar és külföldi irodalmi válogatásait. Kánonalakító szerepét természetesen segítette nagy példányban való megjelenése és széles körű terjesztése. A lap jó üzleti érzékkel megáldott szerkesztői egy kisebb könyvtárnyi sorozatot hoztak létre az előfizetői kör számára: Pest Hírlap Könyvtára, Pesti Hírlap Kincsesháza, Képes Pesti Hírlap, Tanügy, Kertészeti Újság, Gazdasági és Házi Tanácsadó. „A sajtó történetében először a Pesti Hírlap adott közönségének mindennapi újságja mellé Képes Pesti Hírlapot, Pesti Hírlap Vasárnapját, Divatlapját, Szakácskönyvét, karácsonyi albumokat, s elérte azt, hogy előfizetői körében minden családtag megtalálta a maga szórakozását ezekben a hasznos és tanulságos újításokban.”- idézi Simon Zsuzsanna(3) a Pesti Hírlap Lexikonából.A Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben található példány magántulajdonban van, Kovács György kölcsönzi intézményünk számára, hogy így - a márciusi időszakban - még többen megismerhessék ezt a tanulásra, okulásra és szórakozásra egyaránt alkalmas sajtóművet.

/Pál Gyöngyvér írása/

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

(1) Beköszöntő. In: A Pesti Hírlap 1928. évi Kincsesháza. A Pest Hírlap Könyvtára, 4. kötet. Légrády Testvérek. Budapest. 1928. 2.o.

(2) A Pesti Hírlap 1928. Évi Kincsesházát lapozgatva számos izgalmas címmel találkozhatunk (pl. Tábori Kornél: Táncosnő a koronán és egyéb ritkaságok; Kun Andor: A newyorki Kossuth-szobor és az amerikai Kossuth-zarándoklás; Siklóssy László: A feminizmus karrikaturában; dr. Révai Izidor: A sport jelentősége a modern életben; A leghiresebb diadalivek; Harmincéves a magyar labdarúgósport; Milán király és Natália válópöre)

(3) Simon Zsuzsanna: Kánonok és kanonizálók a huszadik századfodulón. A Pesti Hírlap népszerű kiadványainak szerepe. In: Jankovics József (szerk.): “Nem sűlyed az emberiség!...”Album amicorum Szörényi László LX. Születésnapjára. MTA Irodalomtudományi Intézet. Budapest. 2007. 1127-1140.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió