"Múzeumot létrehozni és megtartani csak közös akarattal lehet!" DR. SZŐKE SÁNDOR (1932-2005)
DOMBÓVÁRI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

NYITVA TARTÁS: hétfőtől-péntekig
8-16 óráig

POSTACÍM: H-7200 Dombóvár,
Szabadság utca 16.

GPS: N 46° 22,400' E 18° 7,788'

ADÓSZÁM: 18852541-1-17
E-MAIL: dvve1984@gmail.com
TELEFON: +36 74 465 715
MOBIL: +36 20 910 8066


FEBRUÁR

Csonka János: Búcsú a Szent Anna Kápolnánál

A 120x175 cm-es méretű olajfestmény a Búcsú a Szent Anna kápolnánál címet viseli.
Ragyogó színeivel, mozgó alakjaival visszaadja a korábbi búcsúk hangulatát, a vallásos téma megjelenítése mellett (a kápolnának és környezetének, a forrásnak , a zászlós felvonulóknak az ábrázolása), több idősíkon jeleníti meg a történéseket: az árusokat, a mézeskalácsost, a törökmézest, a szórakozási lehetőségeket, gyerekjátékokat a céllövöldét, célbadobósdit, stb. A művész a búcsút olyan elevenen és életszerűen ábrázolja mintha mi magunk is a népes forgatag részesei lennénk.

A tárgy története:

A közelmúltban Csonka Erika olvasta a Dombóvár-Szőlőhegy – A múlt üzenete című, Szőlőhegy történetét bemutató kiállításról a híranyagot és felkereste Harangozó Évát a Dombóvár-Szőlőhegy weboldal létrehozóját azzal a céllal, hogy édesapja a néhai Csonka János (1931-2005) Dombóváron az Erzsébet u. 98. sz. alatti házban élt és alkotott naiv festő a szőlőhegyi Szent Anna napi búcsút megörökítő festményére hívja fel a figyelmét.
Az Erzsébet utcai házból gyönyörű kilátás nyílik Szőlőhegyre (a hölgy ma ott él), édesapja a kertből festett a Szőlőhegyről képeket, illetve sokat járt a helyszíneken is.

Az alkotó halála után néhány évvel felkereste őt Szeverin Ferenc - aki az akkori Dombóvári Galériát vezette - és a Dombóvári és Környékbeli Alkotók Közös Kiállítására elkérte a festményt, mivel korábbról ismerte Csonka János műveit.
A kiállítást követően a festményt az örökös Dombóvár Város részére ajándékozta a kép így a korábbi Polgármesteri Hivatalba (ma a Járási Hivatal) nyert elhelyezést.
Harangozó Éva felvette a kapcsolatot Szeverin Ferenccel aki segített abban, hogy a festmény március 6-ig a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény időszakos kiállítását gazdagítsa.

Jöjjenek el a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteménybe és tekintsék meg ezt a helytörténeti és művészeti szempontból is jelentős alkotást mellyel a Szőlőhegy történetét bemutató kiállítás is színesebb lett.
Mindenkit szeretettel vár a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület!

2015-02-02


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 12 + 55


Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió